Om

Genant skapades 2006 i Malmö av pedagogerna på Rosengårdsskolans Satellitskola (en grundskola 7-9 som senare blev friskolan Humfryskolan) med stöd av Folkhälsoenheten i Malmö stad. Idén var att visa på nya engagerande sätt att ha sex och samlevnadsundervisning på, sätt som utgick ifrån ungdomarnas frågor likaväl som läroplanen. Det började med ett Tv-program av unga för unga som sändes på lokal-tv i Malmö, Växjö och Berlin, samt togs in på flera AV-centraler i Sverige som sex och samlevnadsmaterial för grund- och gymnasieskolor.

Det gick så bra att projektet 2007  prisades av RFSU med stora RFSU-priset och två elever fick tillsammans med två pedagoger åka upp till Uppsala för att ta emot priset på RFSU´s årsstämma.

Genant slutade inte att utmana och hitta nya vägar. Efter att ha producerat två säsonger av Tv-serien Genant flyttade Genant över till radion och producerade ett radioprogram på 15 minuter i veckan som sändes på Malmö Gayradio som på den tiden sände inte bara över internet utan också över etern på Malmö närradio. Det blev två säsonger.

Det var otroligt viktigt att innehållet producerades av eleverna själva för att få ett stort engagemang utav ungdomarna, därav pay-offen ”Av unga-för unga”. viktigt var också att det fanns en riktigt mottagare, att eleverna inte bara producerade allt detta fantastiska material för lärarnas skrivbordslådor, därav var det viktigt att programmet sändes på riktig TV, radio och senare, som en riktig tidning som nådde ut till ungdomar.

Jag skriver i dåtid, vilket är lite fel, för det produceras och planeras för nya projekt inom Genant, varav denna hemsida är en, att samla allt, gratis, för elever och pedagoger att fritt ta del av och använda.

Efter att ha producerat för radio bestämde var nästa steg att göra en tidning, en tidning som delades ut till skolor, caféer, ungdomsmottagningar och pedagoger som beställde klassuppsättningar av oss via nätet.

Tidningen blev historisk på det sättet att den var Sveriges första tidning som konsekvent skrev könsneutralt, eller som många säger, ”använder hen”. Vi hävdar fortfarande att vi är först då de tidskrifter som också hävdat detta har vad vi sett, givits ut senare.

Genant slutar inte här, det har fortsatt att producerats material, bland annat en tredje säsong av TV-programmet, liksom radion och tidningen. Genant.se uppstod för att sprida ordet och skapa plats för våra produktioner, nu via streaming, pdf och podcast och mer kommer att skapas.

Med denna nya version av Genant.se kommer vi successivt att lägga upp material som förvisso ibland tidigare funnits tillgängligt här, men nu förbättrad kvalité. En ska kunna besöka oss här för att se och läsa i den högsta kvalité vi kan erbjuda och pedagoger ska kunna hitta material som kan streamas i hög kvalité eller dela tidningen via sociala medier om en inte vill ladda ner och skriva ut.

En den av våra produktioner har till och med lärarhandledningar och isåfall finns de att ladda ner vid den produktion de tillhör, om det så är en TV-eller tidningsproduktion.

Idag drivs Genant och Genant.se av pedagogerna inom Humfry Group. Humfry Group driver små skolor där eleverna får synas och tas på allvar och får utvecklas som egna individer i en gemenskap.

Genant har varit och är också ett äventyr. Våra elever har fått vara med i nationell TV, fått vara med och göra radioprogram i SR, blivit intervjuade i diverse dagstidningar och pedagogiska tidskrifter, talat på föreläsningar och tagit emot studiebesök på skolan om hur vi arbetat med projektet etc.

Vill du komma i kontakt med oss bakom Genant.se hör av er till oss!

För allmän info/frågor kring Genant och denna hemsida: info@genant.se

Är ni intresserade av att boka någon av våra pedagoger för föreläsningar, kontakta Per Sköld, tele 040-616 40 31 eller  per@humfrygroup.com.

Är ni en organisation eller skola som vill samarbeta inom projektet Genant, kontakta Rolf Isaksson, tele 040-616 40 50 eller rolf@humfrygroup.com.

Är ni intresserade av studiebesök på Humfryskolan, kontakta Hasse Kjellsson, tele 040-616 40 51 eller hasse@humfryskolan.se

Mvh

Per Sköld

 

 

Kommentera

För ungdomar av ungdomar